wtorek, 8 maja 2012

Zuppa di ciliegie (zupa z wiśni na czerwonym winie)

PRZEPIS:

- 750 g wiśni,
- 100 g cukru,
- 50 g masła,
- cynamon,
- 1/2 butelki czerwonego wina,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka wiśniówki.

Umyć wiśnie, wysuszyć, oczyścić z łodyg i pestek. W rondelku rozpuścić masło pozostawione na lekkim ogniu. Dodać wiśnie i dobrze wymieszać. Po 3 lub 4 minutach dodać cukier, wymieszać i zdjąć z ognia jak się rozpuści. W inny rondel wlać wino, dodać cynamon i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Wlać wiśnie i kontynuować mieszanie. Gotować 5 lub 6 minut. Odcedzić wiśnie. Dodać je do rondla ze skrobią ziemniaczaną i wiśniówką, wlać wino z drugiego rondla i gotować na małym ogniu aby zupa była średnio ciepła. Gdy konsystencja zupy zrobi się miękka można podawać.

zuppa di ciliegie, źródło cucchiaio.it
zuppa di ciliegie, źródło donne.virgilio.it


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz