poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Bustrengo (ciasto z rodzynkami i jabłkami)

PRZEPIS (przygotowanie około 1 godzina)

- 100 g kaszy kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej
- 100 g bułki tartej
- 100 g cukru pudru
- 500 g mleka
- 3 jaja
- 500 ml oliwy
- 100 g miodu
- 100 g rodzynek
- 100 g fig lub daktyli
- 500 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka z cytryny

Jabłka pokroić w kostkę. Do miski umieścić mąkę, kaszę, bułkę tartą i cukier puder, wymieszać. Dodać mleko, jaja, oliwę, miód. Wymieszać ponownie. Dodać jabłko, rodzynki, figi, cynamon i skórkę z cytryny, wymieszać. Przełożyć wszystko do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu pokroić i gotowe.

bustrengo, źródło photograzing.seriouseats.com
bustrengo, źródło photograzing.seriouseats.com
bustrengo, źródło velocucino.it

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz