wtorek, 24 kwietnia 2012

Fagioli con le cotiche przepis

Fagioli con le cotiche czyli " Fasolki ze skórką wieprzową"

fagioli con le cotiche grande, źródło lacucinaditonia.com
PRZEPIS
Składniki na 4/6 osób
- 1,2 kg fasoli pinto
- 1,5 kg skórki z szynki
- 1 puszka obranych pomidorów
- seler
- marchewka
- cebula
- oliwa z oliwek

Drobno posiekać seler, cebulę, marchewkę i krótko smażyć w bardzo dużym rondlu z dwiema łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Następnie dodać pomidory, doprawić solą i dusić sos przez 15 minut. Ugotować skórki w lekko osolonej wodzie przez około jedną godzinę, odcedzić i gdy się trochę schłodzi usunąć jak najwięcej tłuszczu, następnie gotować je ponownie z czystą wodą przez 20 minut. Odcedzić i umieścić je w sosie z ugotowaną i osuszoną fasolą. Dodać 2 szklanki wody i gotować przez co najmniej 30 minut na małym ogniu. Podawać na gorąco.
Fasolę najlepiej namoczyć w ciepłej wodzie przez całą noc.

fagioli con le cotiche grande, źródło velocucino.it
fagioli con le cotiche grande, źródłoitalien-pasta.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz