środa, 25 kwietnia 2012

Nidi di rondine

PRZEPIS:

Sos beszamelowy:
- mleko(2 szklanki)
- mąka pszenna
- masło (3 łyżki)
- pieprz, sól

W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdjąć z ognia. Następnie dodać 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką. Sos ponownie postawić na gaz, zagotować. Gotować około 10 minut lub krócej do momentu kiedy zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Składniki na farsz:
- szynka w plasterkach
- pieczarki
- ser żółty
- parmezan

Składniki na makaron:
- mąka 400 g
- 4 jajka
- sól ok 10 g

Na początek należy przygotować sos beszamelowy wg przepisu powyżej. Następnie przygotować makaron. Rozwałkować gotowe ciasto ( najlepiej na papierze do pieczenia) na cienki placek ok 1 - 2 mm. Ciasto podzielić na 2 duże prostokąty. Na wierzch pierwszego prostokąta nałożyć sos beszamelowy a na sos plasterki szynki. Oczyścić pieczarki i pokroić w cienkie plasterki i następnie położyć je na warstwie szynki wraz z 40 g startego żółtego sera z odrobiną pieprzu. Następną warstwą będzie żółty ser w plasterkach. Makaron z farszem zwinąć w rulon i umieścić go w zamrażalce na 10 - 15 minut. Następnie przygotować następną roladę w taki sam sposób i również umieścić w zamrażalce. Po wyjęciu z zamrażalnika pokroić rolady w plastry o grubości 4- 5 cm i umieścić je w naczyniu żaroodpornym do pieczenia, dno naczynia powinno być posmarowane sosem beszamelowym. Powstałe roladki układać do pieczenia w gniazdach by przylegały do siebie i przykryć je sosem beszamelowym. Na sos posypać parmezan. Piec roladki w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 45 - 50 minut. Podawać na gorąco.

nidi di Rondine, źródło ricette.giallozafferano.it
nidi di Rondine, źródło ricette-la-prova-del-cuoco.com

1 komentarz: