środa, 25 kwietnia 2012

Calzone z salami i serem

Calzone, źródło wikipedia
SKŁADNIKI:
- 300 g gotowej mieszanki na ciasto do pizzy lub:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 8 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- - 1/2 łyżeczki cukru
- ok 1/2 szklanki wody
Nadzienie:
- 150 g sera gorgonzola lub dolcelatte
- 75 g salami
- 3 pomidory
- 50 g czarnych oliwek
- 2 łyżki rozmarynu
- sól i pieprz
- mąka do opruszenia

Należy piekarnik podgrzać do temperatury 230 stopni. Natłuścić dwie blachy do pieczenia. Wymieszać suche składniki ciasta powoli dolewając wodę.Wyrabiać ciasto mikserem przez około 5 minut. Podzielić miasto na 4 części. Na lekko oprószonym mąką blatem uformować z każdego kawałka ciasta 23- centymetrowy placek. Następnie należy pokroić grubo ser, pomidory, salami oraz oliwki. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki i doprawić rozmarynem i sporą ilością soli i pieprzu. Podzielić nadzienie pomiędzy cztery spody. Posmarować lekko brzegi ciasta wodą i złożyć każdy kawałek ciasta na pół naciągając je lekko by przykryć całe nadzienie. Następnie należy zlepić dokładnie brzegi ciasta. Ułożyć rogale na przygotowanych wcześniej blachach i oprószyć je mąką. Piec przez 15 minut na jasnobrązowy kolor. Podawać na gorąco lub zimno. Najlepiej podawać z pomidorami na gałązkach i oliwkami. Z calzone dobrze komponuje się czerwone wino.

Calzone, źródło ledopizza.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz