wtorek, 24 kwietnia 2012

Regionalne potrawy (regional food)

Artykuły spożywcze i posiłki są ważną częścią życia San Marino. Preferowana jest kuchnia śródziemnomorska podkreślająca świeże i lokalnie uprawiane produkty, makaron i mięso. Kuchnia San Marino dysponuje własną gamą typowych potraw. Tradycyjne przepisy obejmują faggiolicon le cotiche (ciemna zupa fasolowa z boczkiem), danie przygotowane na Boże Narodzenie Pasta e Cece (zupa z ciecierzycy z makaronem o smaku czosnku z rozmarynem), nidi di Rondine (czyli "Jaskółcze Gniazdo" danie z makaronu z wędzoną szynką, serem, wołowiną i sosem pomidorowym), piadina (cienki placek z mąki pszennej), bustrengo (placek wykonany z rodzynkami). Popularnym daniem San Marino jest również królik z koprem włoskim.
Słodycze to ciasto zwane Torta Tre Moni (ciasto trzech Gór, w oparciu o trzy wieże San Marino), Torta Titano (deser z ciasteczkami, orzechami, czekoladą, kremem i kawą), Verretta (deser z orzechów laskowych, pralin i wafli czekoladowych), Cacciatello (deser z mleka, cukru i jaj), Zuppa di ciliege (wiśnie duszone w czerwonym winie i cukrze).
San Marino produkuje również wysokiej jakości wina, najbardziej znane z nich to Sangiovese (mocne czerwone wino) i Biancale (białe wino wytrawne).
W San Marno istnieje wiele małych rodzinnych restauracji, które zapewniają posiłek na świeżym powietrzu w okresie letnim. Posiłki są codzienną częścią życia rodzinnego i towarzyskiego mieszkańców i osób przyjezdnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz