wtorek, 24 kwietnia 2012

Piadina przepis

Piadina to charakterystyczna potrawa z San Marino i jego włoskiego otoczenia.Cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem. Piadinę napełnia się dowolnym farszem, najczęściej są to pomidory, mięso, wędliny, rukola, szpinak lub czekolada bądź konfitura.

piadina, źródło italianfoodnet.com

PRZEPIS:
- 1 kg mleka
- mleko 100 ml
- soda oczyszczona, pół łyżki lub mniej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- woda 250 ml
- smalec 100g
- sól 20g
- sok z cytryny 1/3
Wymieszać mąkę, sól i smalec dodając oliwę z oliwek. Następnie należy dodać mleko,wodę i sok z cytryny, można zmieniać ilość wody. Ugniatać ciasto aż stanie się jednolite i niekleiste.Gotowe ciasto rozdzielić na 8kulek. Następnie z w wykorzystaniem wałka sprasować każdy kawałek. Rozwałkowane placki smażyć na gorącej patelni teflonowej bez tłuszczu, aż do uzyskania brązowego koloru. Jak będą gotowe wystarczy układać na placku produkty według uznania np. ser, szynka, sałata, pomidory, szpinak,rukola, łosoś. Do smaku piadinę można doprawić majonezem, keczupem lub innym sosem wedle uznania.

piadina, źródło italianfood.about.com
piadina, źródło wikipedia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz