pasta e ceci, źródło kathdedon.wordpress.com |
PRZEPIS:
Składniki:
- 30 g ciecierzycy
- 200 g makaronu (rurki lub jakiś mniejszy)
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 gałązki rozmarynu
- mała garstka posiekanych listków z bazylii
- sól morska
Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli. Posiekać gałązki rozmarynu. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i rozmaryn. Przykryć i dusić na małym ogniu by warzywa się zarumieniły. Dodać połowę ciecierzycy i zalać 1 litrem wody. Na małym ogniu gotować przez 20 minut. Użyć blendera. Dodać resztę ciecierzycy i makaron. Gotuj na małym ogniu aż makaron będzie miękki (ok 10 - 15 minut) co jakiś czas mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem. Podawać polane oliwą i posypane bazylią.
pasta e ceci, źródło ricette.pourfemme.it |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz